flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбувся перший загальнонаціональний форум

24 травня 2017, 11:31

 

22 травня 2017 року в м. Києві відбувся перший загальнонаціональний форум «Незалежні суди та вільні ЗМІ: синергія заради майбутнього» в якому взяв участь Іванківський районний суд Київської області.

Форум було організовано за підтримки Українсько-канадського Проекту підтримки судової реформи в Україні, Вищої ради правосуддя, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Ради суддів України, Верховного Суду України, Державної судової адміністрації України, Національної школи суддів України, Центру демократії та верховенства права, Громадського об’єднання «Детектор медіа», Інституту масової інформації, Національної спілки журналістів України.

Мета заходу – запровадити щорічний загальнонаціональний форум для обговорення нагальних проблем взаємодії судів та ЗМІ, спільно виробити, схвалити та впровадити правила співпраці, що ґрунтується на взаємній підтримці незалежності судової влади та праві на свободу вираження, а також створити постійно діючий Комітет взаємодії судів та ЗМІ для оперативного реагування на виклики комунікації. Учасниками форуму були: судді-спікери, прес-секретарі судів та відповідальні за зв'язки з громадськістю і комунікацію, журналісти загальноукраїнських та регіональних видань, які працюють з судовою тематикою.

Протягом дня учасники форуму, українські та іноземні представники судової системи, а також журналісти та представники медіа-сфери обмінювались своїми думками та ділились ідеями щодо покращення комунікаційної складової між судами та ЗМІ. У рамках трьох сесій обговорювались проблемні питання взаємодії журналістів та судів, особливості доступу до судової інформації. Відбувалось ознайомлення із вітчизняним та зарубіжним досвідом налагодження комунікації між судами та ЗМІ. Учасники також ділились думками щодо етичних стандартів співпраці.

За результатами проведення форуму була прийнята резолюція «Правова держава – спільна справа та відповідальність». Також було прийнято рішення щодо створення всеукраїнського Комітету «Суди та ЗМІ», що розробить правила взаємодії між судами та медіа, та буде зустрічатись на постійній основі для ефективного вирішення проблем та вдосконалення системи взаємодії судової влади із засобами масової інформації. 

За сприяння Державної судової адміністрації України через територіальні управління, у кожному обласному центрі було організовано відеоконференцзв'язок, який дозволяв брати участь у форумі як працівникам місцевих судів, так і представникам регіональних засобів масової інформації, що значно розширило аудиторію учасників та закцентувало увагу на проблемах об'єктивного донесення інформації із зали суду до громадськості.

 

Прес-служба ІРС                                                                                                                               

тел.: (04591)5-13-39

e-mail: press@iv.ko.court.gov.ua

inbox@iv.ko.court.gov.ua